Saturday, October 24, 2009

Aku pun manusia juga!


Hari ini nak lepaskan geram jugak!

Ish..aku rasa lama jugak aku sabar dengan perangai seorang teman serumah ni (teman ke?)

Nak kata budak, umur lagi tua daripada aku tapi cara berfikir...ermm aku rasa Orked yang umur 14 tahun tu pun lagi matang cara fikirnya.

'Masalah dalaman' yang berpunca dari sifat taknak memahami, aku rasa punca kepada masalah ni.Tak nak mengerti,tak nak bertolak ansur..entah dari planet mana 'budak' ni datang!

Kemuncaknya,sebaik kami pulang kerumah sahaja,jika kelibatnya ada dirumah masing-masing dah panas hati.Nurul kata 'muka dia' macam tenuk! Ish Masya Allah! Amy ..hmm lagilah...,Sha kata lebih baik duduk kat ASWARA,tak tension.Sha kata lagi ada dia kat rumah jer aku terus kena migrain!OK lagi tu..aku ni..neorosis terus hahaha..

Jujurnya aku dengan teman yang bermasalah itu tidak rapat malah aku jarang menegurnya dirumah.Pendek kata buat hal masing-masing.Tapi bila tiba-tiba dia meminta hak kami tanpa mempertimbangkan keadaan dan rutin kami,aku meminta dia untuk lebih memahami dan ini kerana kepentingan kawan-kawan yang lain jugak.5 lawan 1 mestilah 1 kena kalah kan..jadi dia kenalah beralah lagipula itu hak kami berlima kenapa pula dia yang kami terima seadanya pada mulanya hendak mengambil hak kami itu?Tidak boleh ke dia bertimbang rasa.?

Mula-mula aku sabar je..yelah perangai manusia ni macam-macam kenalah belajar terima.Aku pun bukannya baik sangat.Tapi bila tadi dia melakukan sesuatu yang melukakan aku dan kawan-kawan lain....aku terasa nak meluahkan kemarahan aku.

Kalau ikut hati aku yang dah tak tahan sabar tadi,ada perbuatan dia tu aku balas dengan kata-kata yang tajam sampai dia boleh terluka.Itulah senjata aku bila sedang marah.Tapi.takkan aku nak ikutkan hati sebab marah itu bukanlah sesuatu perkara yang positif pada aku dan ianya membebankan.Jadi nak elak rasa marah tadi aku ajak kawan-kawan keluar makan.Dan kami elakkan bercerita pasal 'dia' sebab nanti jadi tak berselera nak makan!Lagi pula tambah dosa bagi pahala kat dia buat apa!

Huh...aku lupa manusia sebelahnya hitam dan sebelah lagi putih.Nak pilih yang mana?Support to 'the next Yasmin Ahmad'!


The Next Yasmin Ahmad: Usop ( bertopi)


i

Ketika aku melangkah keluar dari pintu pagar ASWARA untuk pulang kerumah,Judin balas message aku dengan membuat panggilan telefon.Dia meminta aku datang menyaksikan shooting Short film Usop yang pertama di Black Box.Aku dengan Nurul ke black box tengok ramai kawan-kawan dari fakulti filem telah berada di situ.Usop sambut kedatangan aku dengan Nurul dan meminta untuk menjadi audience.Aku berkeputusan untuk duduk sebentar memberi sokongan walaupun mengejar masa untuk membuat assignment.Short film Usop ni bertajuk Sari Melayu,dia pernah menceritakan pada aku tentang skripnya itu kepada aku dahulu.Aku usik Usop adalah jugak cerita ala-ala 1Malaysia Yasmin Ahmad.Satu perkara yang menarik minat aku ialah betapa kawan-kawan yang lain sanggup berkorban waktu membantu Usop dan berkerja keras demi menjayakan filem pendek tersebut.Filem pendek ini merupakan tugasan majoring Usop kerana dia mengambil majoring pengarahan.Impiannya ialah to be the next Yasmin Ahmad.Kagum kerana keseriusannya terhadap impiannya itu.Bukan calang-calang!
Apapun aku dengan Nurul tidak dapat memenuhi permintaannya untuk menjadi audience kerana shooting tersebut bakal habis hingga lewat malam sedangkan ada banyak perkara yang aku harus tempuh pada Isnin nanti jadi waktu cuti begini aku ingin membuat persediaan-persediaan tersebut.Support to you Friend!

ii

Waktu yang sama dan tempat yang sama Usop shooting,Nuar datang tanya aku join tak teater dan tari Dr Zul.Aku pandang Nurul dan Nurul pandang aku balik.Aku kata kepada Nuar kami tak dapat join kerana ada perkara lain yang harus diuruskan terlebih dulu.Nuar buat muka muncung.Kemudian tiba-tiba Nuar cakap pada aku " Fiqa,Amor kata duit skrip tu lambat sikit!"
Aku tercengang juga sebabnya aku sudah terlupa pasal skrip tu bagaimana perjalanannya selepas aku habiskan.Aku bertanya kepada Nuar macam mana dengan skrip itu,Nuar kata Amor pakai skrip kau cuma bayarannya lambat sedikit.

Bukan aku tidak kisah soal bayaran,cumanya bila aku habiskan skrip Amor aku belajar sesuatu iaitu kesabaran dalam menulis.Bangun pukul 1.00 pagi sehingga subuh habiskan skrip itu kerana aku tak punya banyak waktu untuk menulis dengan tugasan kuliah yang menggunung, kuliah yang selalu habis lewat.Tiba dirumah setiap hari jam 10.00 malam kemudian pagi-pagi telah bertolak ke kuliah.Setiap hari rutin aku begitu semester ni.Namun aku kecapi keseronokan dalam proses-proses menjalani hidup walau selalunya melelahkan.

dan dengan belajar,itulah satu-satunya kehidupan yang aku ada!.